Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 104 людини

Важливо від МОН

Дата: 23 червня 2021 о 15:57
140 переглядів

1.
ВАКЦИНАЦІЯ ОСВІТЯН ВІД КОРОНАВІРУСУ
2.ЗАВЕРШИЛОСЬ ПІЛОТНЕ ВПРОВАДЖЕННЯ SELFIE
3.
ШКІЛЬНА ОСВІТА НА ФОРУМІ «УКРАЇНА 30. ОСВІТА І НАУКА»
4.Реформа шкільного харчування та розвиток інклюзивної освіти є одними зі стратегічних цілей МОН. 
5.ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

ВАКЦИНАЦІЯ ОСВІТЯН ВІД КОРОНАВІРУСУ

Відповідно до Дорожньої карти з впровадження вакцини від COVID-19, працівники сфери освіти є пріоритетною групою захисту.  За оперативними даними на 31 травня, від коронавірусу вже вакциновано більш ніж 82 тисячі освітян України. З них 28 221 – педагоги, залучені до проведення ЗНО. 

Серед лідерів за кількістю вакцинованих освітян – Київ, Київська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Вінницька та Дніпропетровська області.

378 тис. доз вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech зі 473 850, яка прибула в Україну в межах глобальної ініціативи COVAX, виділено на щеплення 1-ю та 2-ю дозою 189 тис. працівників сфери освіти. З 31 травня розпочалася доставка цієї вакцини до областей. 

Алгоритм запису працівників сфери освіти на вакцинацію можна переглянути за цим посиланням.

Детальна інформація про особливості вакцинальної кампанії, типи вакцин та відповіді на запитання – на сайті vaccination.covid19.gov.ua або за номером контакт-центру 0 800 60 20 19.

ЗАВЕРШИЛОСЬ ПІЛОТНЕ ВПРОВАДЖЕННЯ SELFIE

90 шість шкіл та закладів профосвіти завершили пілотування інструменту SELFIE, який допоміг їм оцінити ефективність впровадження цифрових технологій. Тепер заклади освіти мають вивчити отримані результати, скласти план виправлення наявних недоліків, а далі – підготувати стратегію розвитку цифрових технологій.

3 червня для учасників пілоту провели онлайн-хакатон, під час якого вони підбили проміжні підсумки та шукали шляхи розв'язання основних викликів цифровізації у своїх закладах. Повний аналітичний звіт пілотного впровадження SELFIE буде представлено цьогоріч у серпні.

У пілотуванні SELFIE в Україні взяли участь понад 20 тисяч учасників, з-поміж яких – учні, вчителі та керівники закладів освіти.

Згідно з попередніми результатами пілоту SELFIE, найчастіші проблеми, які заважають навчанню за допомогою цифрових технологій – це брак фінансування, погане підключення до інтернету й нестача цифрового обладнання. Також серед перепон у цифровому розвитку – недостатня кількість часу, відведена на опанування нових навичок вчителями й обмеженість або відсутність технічної підтримки. 

Докладніше про результати пілотування читайте ось тут

ШКІЛЬНА ОСВІТА НА ФОРУМІ «УКРАЇНА 30. ОСВІТА І НАУКА»

Цього тижня відбувся Всеукраїнський форум «Україна 30. Освіта і наука». Протягом кількох днів учасники та гості форуму обговорювали ключові питання освітньої та наукової галузей. Нижче розповідаємо про матеріали на сайті МОН, присвячені обговоренню шкільної освіти на форумі. 

Реформа шкільного харчування та розвиток інклюзивної освіти є одними зі стратегічних цілей МОН. 

Для проведення реформи Міністерством визначено кроки до якісного шкільного харчування, зокрема – моніторинг і дослідження, оновлення технологічного обладнання, урізноманітнення форм організації харчування, підготовка та підвищення кваліфікації фахівців. Крім того, розроблено План заходів з реформування системи шкільного харчування та оновлено 4-тижневе меню на 160 страв, Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти та інші документи.

Ще одним пріоритетом для МОН є безбар’єрність в освіті та створення інклюзивного середовища. Зокрема, для цього Міністерством розроблено документи, які буде скоро ухвалено:

  • проєкти нових положень про спеціальну школу та навчально-реабілітаційний центр;
  • зміни до положення про інклюзивно-ресурсний центр;
  • порядок проживання та утримання учнів у пансіонах закладів освіти.

Докладніше про це читайте за посиланням

Нова українська школа – великий проєкт, який триває вже чотири роки. МОН має проміжні підсумки для того, щоб відкоригувати подальші заплановані кроки.

Так, цьогоріч розпочинається пілотування реформи НУШ на рівні базової середньої освіти. На основі Державного стандарту базової середньої освіти МОН розроблено та затверджено Типову освітню програму для 5-9 класів. Це комплексний і виважений документ, який максимально враховує інтереси дітей і досягає головних цілей НУШ. Також розроблено модельні навчальні програми, розгляд яких на цей час здійснюється експертними комісіями.

Докладніше про це – тут.  

ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

МОН захищатиме права дітей з особливими освітніми потребами та працює над створенням нових можливостей для них, не припускаючи безпідставного скорочення мережі спеціальних шкіл з порушенням прав дитини. 

Закони «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» гарантують особам з ООП право на освіту, зокрема на інклюзивну та спеціальну. Водночас Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 рр. передбачає скорочення мережі спеціальних закладів. Але «скорочення» жодним чином не означає «закриття» таких закладів.

Позиція МОН полягає у наступному: 

  • діти зі сліпотою, глухотою, інтелектуальними порушеннями та складними (комбінованими) порушеннями розвитку мають отримувати високоспеціалізовані освітні послуги в закладах, де сконцентровані відповідні фахівці, освітнє середовище і матеріально-технічна база, тобто в профільних спеціальних школах та навчально-реабілітаційних центрах;

  • діти, які мають затримку психічного розвитку, не мають інтелектуальних порушень, мають інші порушення, але здатні опановувати Базовий компонент дошкільної освіти та Державний стандарт базової середньої освіти або батьки яких обирають навчання не в спеціальних закладах, мають здобувати освіту в закладах освіти, наближених до їх місця проживання, тобто в інклюзивних, спеціальних класах та групах закладів освіти або (за станом здоров’я) за формою педагогічного патронажу.

Більше інформації на цю тему читайте за посиланням.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.