Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 104 людини

Життя в стилі хюґе: 8 данських секретів щастя

Дата: 16 листопада 2021 о 12:40, Оновлено 19 листопада 2021 о 14:30
127 переглядів

Згідно з даними соціологічних опитувань, данці є найщасливішими людьми в Європі. Крім того, вони регулярно зустрічаються з друзями і рідними і частіше за інших відчувають спокій та умиротворення.
Здавалося б, приводів для радості у цього народу не більше, а то й менше, ніж у інших європейців. Клімат в Данії далекий від ідеального, ціни високі, податки астрономічні, працювати доводиться багато. Однак у є у данців те, чого немає у жителів інших країн: життєва філософія під назвою «хюґе», яка укладається в декілька нехитрих правил.
Поняття «хюґе» неможливо дослівно перекласти на українську мову. У данців так називають своєрідне поєднання затишку, комфорту і благополуччя. Як створити таку атмосферу? Ми зібрали 8 порад з відомої книги на цю тему – «Hygge. Секрет данського щастя» Майка Вікінга.

             

Поради, як   житти в стилі  хюґе.                                                      1. Зробіть дім і офіс затишними

Данський дизайн вважається мінімалістичним. В інтер’єрі данці надають перевагу світлим відтінкам: білому, сірому, злегка блакитному. При цьому вони багато уваги приділяють м’якому освітленню, часто використовують свічки, і обожнюють прикрашати будинки декором і деталями. Свічки, абажури, м’які подушки і пледи, картини на стінах, полиці з улюбленими книгами, керамічний посуд – ці дрібниці створюють затишок і комфорт.

При цьому елементи декору не повинні бути вигадливими або розкішними. Швидше, вони повинні радувати око, залишаючись непомітними. Важливі і тактильні відчуття.

Данці віддають перевагу натуральним матеріалам, до яких приємно доторкнутися, – дереву, вовні, льону, глині. Спробуйте за допомогою нехитрих прийомів зробити будинок і офіс місцем, куди хочеться приходити, і ви відразу відчуєте себе щасливішою людиною. На це дійсно варто витратити час і сили.

2. Запрошуйте гостей

Спілкування з друзями і рідними в соціальних мережах ніколи не замінить реального. Майк Вікінг знайшов цьому факту просте пояснення: «Хтось кладе руку вам на плече, цілує вас або гладить по щоці, і вас негайно наповнює спокійна радість. Дотик вивільняє окситоцин, який викликає у нас почуття щастя і зменшує відчуття стресу, страху і тривоги».

Тому хюгге в повній мірі можна відчути тільки в колі близьких людей, з якими можна розслабитися і побути собою. Зустрічатися з ними краще вдома, а не в кафе чи ресторані. Чим не привід завести традицію збиратися всією сім’єю на недільну вечерю або запрошувати друзів суботнім вечором пограти в настільні ігри? Телефони та інші гаджети на цей час краще відключати.

3. Навчіться смачно готувати

Цей пункт випливає з попереднього. Затишні домашні посиденьки передбачають смачне частування. І це не розморожена піца чи суші на замовлення. Щоб відчути хюґе, потрібно навчитися пекти смачні пироги з корицею, готувати рагу, пряний глінтвейн і гарячий шоколад.

«Високий рівень споживання м’яса, кондитерських виробів і кави в Данії безпосередньо пов’язаний з хюґе, – пише Майк Вікінг. – Одна з обов’язкових умов – бути добрим до себе, балувати себе і давати собі і іншим можливість ненадовго відступити від принципів здорового способу життя. Солодощі – це хюґе. Випічка – це хюґе. Кава і гарячий шоколад теж. А ось морквяні палички – вже не дуже».

Крім того, готувати їжу по-датськи – це значить насолоджуватися неквапливістю і всіма етапами процесу. Вибрати рецепт з книги, піти на ринок і купити найкращі інгредієнти, залучити до готування інших членів сім’ї, а потім усім разом насолоджуватися приголомшливим ароматом, що доноситься з духовки.

4. Більше активності. Рух – це життя

Данці люблять смачно поїсти, але ожирінням страждає лише невеликий відсоток населення. Секрет полягає в активному способі життя. І це не виснажливі тренування в фітнес-клубі. Це рух, який приносить задоволення, переважно на свіжому повітрі. Сімейні прогулянки по горах, поїздки за місто, велосипедні походи.

До слова, на роботу більшість данців воліє добиратися на велосипеді. Клімат в цій країні, як і у нас, не надто для цього сприятливий. Але пробки на дорогах і штовханина в громадському транспорті – це стрес, а велосипед – це хюґе. А все інше – питання правильної екіпіровки.

5. Носіть комфортний одяг

На щастя, модні дизайнери, можливо, самі того не підозрюючи, самі віднедавна взяли хюґе на озброєння. Кросівки і лофери замість туфель на підборах, затишні пальто-oversize замість коротких курток, худі, теплі светри, м’які шарфи, довгі кардигани, широкі штани і т. д.

У чашці чаю більше хюґе, ніж в келиху шампанського, в настільних іграх – його більше, ніж у комп’ютерних.

Все, звичайно ж, з натуральних, приємних на дотик тканин. Данська мода лаконічна, елегантна і не вимагає великих зусиль. Вона поєднує в собі кращі якості хюґе і мінімалістичного функціонального дизайну.

6. Насолоджуйтесь простими радощами

Найкращі речі в житті нам дістаються без грошей. Краса навколишнього світу, сміх дітей, посмішки близьких, спокійний вечір вдома з коханою людиною або з хорошою книгою – саме ці моменти складають щастя життя. І потрібно вміти цінувати їх, а не матеріальні блага.

Простота і скромність – головні складові хюґе. Просторікувати про свої досягнення і виблискувати «Ролексом» – значить не тільки демонструвати поганий смак, але і псувати хюґе. Можливо, хюґе невигідне для капіталізму, зате корисне для особистого щастя

7. Заведіть хобі

Життя не може обмежуватися тільки роботою і сімейними клопотами. Дуже важливо, щоб у вас було творче заняття, яке приносить задоволення, – орігамі, в’язання, гончарство, малювання акварельними фарбами, складання квіткових композицій. Бонус: поки руки зайняті, ви можете побути наодинці зі своїми думками.

8. Пам’ятайте про почуття міри

Хюґе прославляє прості задоволення. Але це не означає, що не треба себе обмежувати. 10 солодких булочок з корицею – це вже не хюґе, а харчовий розлад. Адже навіть після п’ятої відчуття задоволення втрачається. Тому данці виділяють певний час, щоб посмакувати то, що їм подобається. Наприклад, вихідний день. Солодкість забороненого плоду – невід’ємна частина ритуалу хюґе.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.