Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 104 common:people_all_forms

Бабин Яр - це наша незагойна рана.

Date: 30 вересня 2019 о 12:33
144 view

Цьогоріч у кінці вересня відмічається 78-а річниця трагедії в Бабиному Яру -Голокосту (Катастрофи) єврейського народу. Плин часу не зітре з людської пам, яті злодіяння фашистів, коли протягом 1941-1943 рр. у Бабиному Яру впродовж 103 тижнів ішли розстріли безвинних людей. Скільки було знищено ? Близько 200000 чоловік! Цю страшну цифру важко навіть збагнути! Це ж ціле місто!Місто мертвих людей...І не тільки євреїв.Тут гітлерівці знищували військовополонених, пацієнтів психлікарень, так званих "ворогів народу", циган, членів ОУН (українських націолістів).З метою увіковічнення пам,яті жертв нацизму у Єрусалимі створено Національний меморіал Катастрофи та Героїзму та Зал Пам,яті. Людей, які рятували євреїв у війну, тепер називають Праведниками народів світу.Це звання одержали більше 23700 осіб вихідців із 45 країн світу.
Для чого треба вивчати про Бабин Яр? Щоб ніхто й ніколи не забув тих жахливих подій,щоб усі знали правду про злочини фашизму,щоб пам,ятали, що Голокост- це трагедія й українського народу.
Діти з інтересом слухали переконливі факти про жахи Бабиного Яру,переглянули відео О.Розенбаума "Долгая дорога лета". Хвилюючі рядки пісні, потрясаючі документальні відеозйомки надовго залишаються в пам,яті дітей. Вчителі ГерманТ.О.,НайпакТ.В. та ВоропайЛ.М. подбали, щоб усе в сценарії було дітям дохідливо і зрозуміло.Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам,яті загиблих, горіла поминальна свічечка.Пам,ятаймо!

Виховний захід (5-9 кл.)

БАБИН ЯР – ЦЕ НАША НЕЗАГОЙНА РАНА.

Мета заходу:

  • розкрити суть трагедії Бабиного Яру, викрити людиноненависну політику фашизму;
  • формувати історичну памґять сучасників, усвідомлення того, що МИР, ЖИТТЯ і ЗЛАГОДА між людьми – найвищі на землі цінності;
  • розвивати вміння критично аналізувати історичні факти;
  • виховувати почуття патріотизму й національної свідомості.

Форми і методи роботи: розповідь, виразне читання, бесіда.

Технічне забезпечення: комп'ютер, екран, проектор, відеоролик О.Розенбаума «Долгая дорога лета», записи свідчень трагедії, поминальні свічки.

Міжпредметні зв'язки: історія України, всесвітня історія, музика, українська література, кіно.

Перебіг заходу.

І. Організаційний момент.(2 хв.)

ІІ. Актуалізація уваги аудиторії. (3 хв.)

  1. Слово вчителя. Україну в ХХ ст. спіткало чимало трагедій, серед яких Голодомор, Волинська трагедія, депортація (виселення) кримсько-татарського народу і населення Західної України, Друга світова війна, Голокост.

(Голокост – тотальне винищення євреїв під час окупації фашистами різних країн Європи.)

   У 2019 році виповнюється 78-річниця трагічних подій Бабиного Яру. Бабин Яр став символом винищення євреїв  Європи під час Голокосту. І не тільки євреїв розстрілювали в Бабинім Яру, а і радянських військовополонених, патріотів- українських націоналістів, ромів (циган), активістів комуністичної партії та інших «ворогів рейху». Із 6000000 європейських євреїв 1,5 млн. були українськими євреями. 78 -річниця трагедії Бабиного Яру відзначається у всіх  країнах Європи.

Що ми повинні знати про Голокост? Про трагедію в Бабиному Яру 1941-1943 років?

Як не допустити повторень тих страшних подій?

 Зрозуміти це допоможе нам сьогоднішній урок.

ІІІ. Основна частина (35 хв.)

Уривок із відеоролика Розенбаума (летять журавлі)

  Читець І. Понад Бабиним Яром летять журавлі,

   Вересневе ридання.

   Понад Бабиним Яром летять журавлі,

   Як надія остання.

Читець ІІ. Чорні тіні летять у важкій тишині,

У своїй самотині.

Понад осінь летять, понад ночі і дні,

Ці тіла журавлині.

 Читець ІІІ. І несуть недосяжність на кожнім крилі,

  І зникають у мреві.

  Понад Бабиним Яром летять журавлі,

  Ці плачі вересневі.

Учитель. Дорогі діти, хто пригадав, що символізують журавлі у небі?

   ( Журавель – від слова журба, зажура, сум). Так, це душі безневинно убієнних мільйонів людей, які піднімаються у вирій, до Бога.

ВедучийІ. Чому місцевість під Києвом називають Бабин Яр? Одні кажуть, що колись тут правив воєвода Бабій, тому назвали це урочище його прізвищем. Інші твердять, що там колись був маєток поміщика на прізьвисько Баба. Треті вважають, що яр назвали так тому, що жінки збирали там дрова, гриби, ягоди.

Ширина ярів доходила до 300 м, глибина – до 50м, а довжина досягала 3,5 км.

Саме це місце фашисти обрали для своїх злочинів, вірніше, їм підказали місцеві поліцаї- вірні німецькі служаки. Бо тут ще до війни у 1937 р. було знищено багато людей, так званих «ворогів народу»

Ведучий ІІ. Київ перед війною жив своїм бурхливим життям: на його широких бульварах гуляли люди, цвіли каштани, на вихідні у парках грала музика. Здавалося, що нарешті після «чорних» 30-х років люди житимуть щасливо.

Але прийшла війна, прийшов фашизм. Смерть і насильство несли гітлерівці по всіх окупованих територіях. Євреї підлягали тотальному, тобто, повному винищенню. Для них почався Голокост, Катастрофа.

Ведучий І. На світанку 22 червня 1941 гітлерівці вдерлись до прикордонного містечкаСокал і виловили й розстріляли 11 євреїв, прямо на вулиці. 19 вересня після жорстоких боїв, Радянська Армія залишила Київ. Почалася ланка жорстоких  кривавих розправ. Першими жертвами Бабиного Яру стали київські підпільники і цигани. Через чотири дні  до страшних ярів потяглися машини з євреями. По місту з'явилися оголошення, які наказували всім євреям прийти до Лук'янівського цвинтаря. 29 вересня десятки тисяч киян вирушили в свою останню путь. Німці обіцяли людям, що їх там зареєструють, поселять у спеціальних районах - гетто, дадуть роботу. Навіть у кінці вулиці поставили столи.

Читець І. Згвалтована осінь, розкішна і жовтогаряча,

Уже не благає ні небо, ні землю сиру,

Вона вже не стогне, не кличе підмоги, не плаче,

Вона вже й не  дише у клятому цьому яру.

Читець ІІ. О, яре безвинний, чесноти твої ні до чого,

Безвинні дерева, безвинні кущі на піску.

То витвір людини, яка є подобою Бога.

Не вірю, щоб Господом наслано кару таку.

 (Кадри відеоролика під пісню Розенбаума. Уривок)

Ведучий ІІ. Нескінченні натовпи йшли вулицями у бік Лук'янівського кладовища. По боках стояли німецькі патрулі з автоматами. Від натовпу відділяли по 30-40 чоловік і вели за поворот  - «реєструвати», а насправді відбирали документи, цінності, кращий одяг.

Ведучий І. Рубі Штейн був тоді хлопцем, йому було 15. Як він просив , як благав матір не підкорятися наказу фашистів з'явитися на 8-му ранку в призначене місце. Треба тікати! А куди втечеш. Тому, хто переховував євреїв – розстріл!

Марія Петренко, яка проживала поблизу Бабиного Яру, розповідала, що вона бачила, як німці кидали у яр немовлят і закопували їх живими разом з убитими чи пораненими батьками.  «Було помітно, - казала вона,  як земля ворушилася від рухів ще живих  людей»

Ведучий ІІ. Весь світ знає Бабин Яр як місце, де за три дні було страчено 33 тисячі 771 єврея.

Поруч із Бабиним Яром був Сирецький табір військовополонених. Ми всі знаємо, як у перші місяці війни, солдат кидали у пекло бою непідготовленими,  без путящої зброї. Ми знаємо, що наша армія була змушена відступати. Тому було дуже багато військовополонених. Їх регулярно партіями виводили з табору і розстрілювали у Бабиному Яру. За 2 роки окупації там було страчено 25 тисяч військовополонених!

Ведучий І. У Бабиному Яру були знищені залізничники, робітники заводів. Якось гнали на розстріл 100 моряків. Був мороз більше 30 градусів. Вони йшли по снігу босі, в самих трусах, руки у них були закуті за спиною, а на тілі – криваві підтьоки. Вони йшли і співали «Раскинулось море широко»

Ведучий ІІ. Ви чули, як у Києві німці організували «матч смерті». Грало київське «Динамо» і німецька команда. У 1943 році у Бабиному Яру було розстріляно 3-х футболістів.

ВедучийІ. У 1941-1943 роках у Бабиному Яру було знищено 620 членів ОУН

( українських націоналістів), серед них була відома українська поетеса Олена Теліга.

Вона редагувала  при німцях у Києві українські газети, писала статті проти німецького терору. Коли почалися арешти, вона сказала: «На мене чекають люди. Я не можу втекти. Як же розмови про патріотизм, жертовність?»

Олену Телігу, її чоловіка та кількох друзів  було зарештовано, а після численних допитів розстріляно. Один із катів-тюремщиків зізнався: «Я не бачив жодного чоловіка, щоб так героїчно вмирав, як ця чудова жінка.»

 Ведучий ІІ. Бабин Яр поглинав свої жертви 103 тижні підряд. Всього тут було знищено до 200 000чоловік!. Цю страшну цифру важко навіть збагнути. Це ж ціле місто!  Місто мертвих людей.

Ведучий І. «Той, хто не знає минулого, не вартий майбутнього.» - сказав хтось із великих. Ми повинні пам'ятати все! Той великий злочин проти людства. Фашистські окупанти навіть своїм фотокоресподентам забороняли знімати на плівку свої злочини. Та все ж дійшло до наших днів багато фотодокументів, які засвідчують ті страхіття. Багато хто з євреїв, ідучи на страту, вели з собою дітей.

Черниці Покровського монастиря відчули страшне лихо, прийшли на вулицю, якою вели приречених і вихоплювали з колон дітей. Єврейських дітей рятували православні черниці.

Ведучий ІІ. Відколи існує людство, світ не бачив таких катувань, які робили нацисти. Багато жінок і дітей, яких кинули в яр живими, просили й молили катів застрелити їх, що не засипали живцем у землю. А чоловіки стискали кулаки і сміливо дивилися в очі своїм карателям. Тож пам'ятаймо Катастрофу народу Ізраїлю – Голокост.

Зчепи зуби і пам'ятай, пам'ятай, коли їсиш,пам'ятай, коли п'єш, пам'ятай, коли чуєш пісню. Пам'ятай їх, бо вони  того гідні. Вшануймо пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Х В И Л И Н А  М О В Ч А Н Н Я ( метроном)

Ведучий І. З метою увіковічнення пам'яті про євреїв- жертв нацизму у Єрусалимі створено Національний меморіал Катасстрофи та Героїзму,  Зал Пам'яті.

Людей, які рятували євреїв у війну, почали називати Праведниками народів світу. Ці люди, ризикуючи своїм життям, жертвували собою, рятуючи безвинних єврейських дітей та жінок. Звання Праведників дістали 23 778 осіб. Це вихідці із 45 країн світу. Серед   них були християни і мусульмани, віряни й атеїсти,   освічені і неграмотні, багаті і бідні. Але всіх їх об'єднувала ЛЮДЯНІСТЬ, красиві моральні якості.

Найбільше Праведників у Польщі - більше 6 тисяч, у Голландії – більше 5 тисяч, у Франції- більше 3-х тисяч, в Україні- більше двох з половиною тисяч.

ІУ. Заключна частина – 3хв.

 Учитель. Довгі роки радянської тоталітарної системи замовчувалась правда про Трагедію Бабиного Яру. Вже зведено пам'ятник жертвам  Голокосту.

Нині Бабиного Яру фактично немає, його зрівняли з землею. Тут проклали дороги, проходить метрополітен, стоїть телевежа, збудовано будинки, розбито парк. Лише верхівка урочища Бабин Яр залишилась незайманою як свідчення трагедії світового маштабу. Діти, для чого ми вивчаємо про Бабин Яр?

(читці і ведучі по черзі проголошують:)

  • щоб ніхто і ніколи не забув газових камер, жахливих медичних експериментів над живими людьми;

  • щоб зробити неможливою реабілітацію фашистів;

  • щоб усі почули правду про ті жахливі події;

  • щоб з вірою і надією іти в майбутнє;

  • щоб пам'ятали: це трагедія і біль українського народу.

Бабин Яр болітиме нам до скону, Болітиме нашим дітям , нашим онукам і правнукам. Це – наш вічний біль. Це - наша незагойна рана.

  

 (Друга частина відеоролика)

Comments:
Only authorized users can leave comments.